2024-04-20 01:49:29

پایانه‌ فروشگاهی چیست؟

پایانه‌ فروشگاهی و سامانه مودیان یک تحول عظیمی است که در مالیات ستانی کشور رخ داده است. شاید این طرح در کشور ما جدید ‌باشد اما سالیان سال است که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه دیگر، اجرا می‌شود. و به نحوی ما از دیگر کشورها الگو گرفته‌ایم و با کمی بومی سازی در حال اجرا آن در کشورمان هستیم.

پایانه فروشگاهی پارمیس

تعریف پایانه‌های فروشگاهی چیست؟

در این طرح قرار است سیستم مالیاتی کشور از حالت سنتی خارج شود و کاملا به سیستمی مکانیزه تبدیل گردد. همان‌طور که همه چیز به تکامل نیاز دارد، طرح پایانه‌ فروشگاهی و سامانه مودیان به مرور زمان و طی چند سال قرار است به بلوغ کامل خود برسد؛ و طی این چند سال، که خیلی هم طولانی نخواهد بود. قبل از تعریف این دو واژه باید بگوییم، همان‌طور که می‌دانید سامانه مودیان یک عدد است اما پایانه‌های فروشگاهی به تعداد بسیار زیادی هستند که به سامانه متصل هستند. 

سامانه مودیان چیست؟

سامانه مودیان ، سامانه‌ای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی، کارپوشه ویژه‌ای اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان از طریق آن کارپوشه انجام می‌شود. یا به بیانی دیگر هارد بسیار عظیمی است که هر مودی بخش کوچکی از این هارد را دارد، و سازمان امور مالیاتی کشور بر این سامانه نظارت دارد.

پایانه‌های فروشگاهی چیست؟

در بند ب ماده 1 قانون پایانه فروشگاهی، پایانه فروشگاهی این گونه تعریف شده‌اند که، رایانه، دستگاه کارت‌خوان، درگاه پرداخت یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه‌های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.

سامانه مودیان پارمیس

ثبت پایانه فروشگاهی چگونه است؟

مراحل و چگونگی ثبت مشخصات پایانه فروشگاهی، به این صورت است، که مودیان مالیاتی، زمانی که فرم مربوطه در بانک مورد نظر را تکمیل کردند، با مراجعه به سایت سامانه که در واقع همان درگاه خدمات مالیات بوده است، در بخش ساماندهی پذیرنده‌‌های بانکی، جهت اتصال پایانه خود به پرونده مالیاتی اقدام کنند. مهم‌ترین قسمت پایانه فروشگاهی نرم افزار حسابداری پارمیس است، که روی این دستگاه باید نصب شود.

داستان تولد قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان

اگر بخواهیم در مورد داستان تولد پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان بگوییم، باید برگردیم به سال‌های 91 و 92 که ماده 169 و 169 مکرر اجرا شد، این دو ماده قانونی، که بر اساس اطلاعات محور بودن بنا شده بود، مالیات ستانی می‌کرد؛ یعنی گروهی از مودیان را الزام می‌کرد که فعالیت‌های اقتصادیشان از جمله، معاملات، خرید‌ها، فروش‌ها و هزینه‌ها را ثبت کنند، که این ثبت هم شامل مبلغ معامله، هم موضوع معامله و هم طرف معامله بود.
در سال‌های 98 و 99 که قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان رونمایی شد و تایید شورای نگهبان را گرفت و تصویب شد.

اهداف راه اندازی پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان

بدون شک قانون گذاران برای راه اندازی این سیستم اهدافی داشته‌اند که در زیر به اهداف راه اندازی و دلیل شکل‌گیری این اهداف اشاره خواهیم کرد:

تحول از نظام مالیاتی سنتی به هوشمند:

از آن‌جا که سیستم مالیاتی کشور بیشتر از پنجاه سال به یک روش مالیات ستانی انجام می‌داد که اصلا کارآمد نبود، در سال‌های اخیر به دلیل کاهش درآمد نفتی و بی ارزش شدن سوخت‌های فسیلی در جهان، سازمان امور مالیاتی تصمیم به راه اندازی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی افتاد. در این مسیر از اولین کارهایی که انجام شد، گرفتن اطلاعات از بانک‌ها بود.

زمان اجرای قانون پایانه های فروشگاهی

شفافیت اقتصادی:

در این هدف از کارهایی که توسط سامانه مودیان انجام خواهد شد این است که تمام کالاها از تولید، یا از ورود اولیه آن‌ها به کشور تا مصرف نهایی کنترل می‌شوند.

یکپارچگی اطلاعات:

این سامانه قرار است در کل کشور به صورت یکسان اجرا شود. از کوچکترین روستاها گرفته تا کلان شهرها؛ حتی اشخاصی هم که درآمد کمی دارند نیز تکالیفی دارند که باید انجام دهند.

اصل بر صحت اطلاعات:

اصل را بر این می‌گذارند که مودی راست می‌گوید مگر این که خلافش ثابت شود.

مشمولین ثبت نام برای سامانه مودیان چه کسانی هستند؟

حافظه مالیاتی چیست؟

می‌تواند به شکل نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری باشد، جهت ثبت، نگهداری و انتقال صورتحساب به سامانه مودیان و هر کدام از حافظه‌های مالیاتی دارای شناسه یکتایی هستند که توسط سازمان امور مالیاتی کشور صادر شده است. این حافظه‌های مالیاتی در واقع قفل‌هایی هستند که تحت نظارت سازمان می‌باشند.

صورتحساب الکترونیکی چیست؟

یکی از تکالیفی که مشمولین ثبت نام داشتند این بود که صورت‌حساب الکترونیکی تهیه کنند، به جای صورتحساب‌های نوع یک و نوع دو. صورتحساب الکترونیکی دارای ویژگی‌های زیر می‌باشد:

مراحل ثبت نام در سامانه مودیان

پیش نیاز:

داشتن نام کاربری و رمز عبور در سامانه مالیاتی.

مرحله اول:

ورود به سایت آن و تکمیل فرم درخواست ثبت نام و جهت تکمیل فرم درخواست باید شماره موبایلی داخل فرم نوشته شود و حتما باید به نام مودی باشد.

مرحله دوم:

پیامک نام کاربری و رمز عبور جهت ورود به کار پوشه به مودیان ارسال می‌گردد.

مرحله سوم:

پس از دریافت نام کاربری و رمز عبور مودی باید، وارد کارپوشه شود و اطلاعات لازم را در کارپوشه ثبت کند. این اطلاعات شامل موارد زیر است:

مراحل ثبت نام در سامانه مودیان

مشمولین ثبت نام برای سامانه مودیان چه کسانی هستند؟

فعالان اقتصادی حقیقی صنفی. یعنی افراد حقیقی که کسب و کاری را دارند و زیر نظر صنف فعالیت می‌کنند، مانند سوپرمارکت‌ها، لباس فروشی‌ها، آرایشگا‌ها و غیره صنف به گروهی از افراد دارای یک پیشه و حرفه که در قالب انجمنی فعالیت می‌کنند تا از این راه به بهبود کیفیت و بالابردن سطح کیفی مجموعه واحدها، در کنار تعیین تدابیری برای مقابله با تخلفات، و همچنین انجام وظیفه اطلاع رسانی درباره اتفاقات حوزه‌های مرتبط با حرفه مورد نظر، یاری رساند. به طور خلاصه صنف واسط بین فعال اقتصادی و مصرف کننده است.

فعالان اقتصادی حقیقی غیر صنفی مانند وکلا، پزشکان و غیره.

کلیه اشخاص حقوقی

سایرین که در ماده 169 مکرر قانون مالیت‌های مستقیم امده است.

چه اشخاصی مشمول وارد کردن اطلاعات به سامانه مودیان نیستند؟

چه اشخاصی مشمول وارد کردن اطلاعات به سامانه مودیان نیستند؟

در تاریخ 1400/01/24 هیئت وزیران (دولت) تصویب نامه‌ به شماره 6315 ت 58572 ه را صادر کردند که چه کسانی فعلا معاف از ثبت نام در سامانه مودیان هستند.

  • اشخاص حقیقی موضوع ماده (81) قانون مالیات‌های مستقیم، قانون مالیات‌های مستقیم ماده 81 می‌گوید: درآمد حاصل از کلیه فعالیت‌های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان‌داری، احیای جنگل‌ها و مراتع و باغات از پرداخت مالیات معاف می‌باشند.
  • اشخاص حقیقی موضوع ماده (142) قانون مالیات‌های مستقیم، قانون مالیات‌های مستقیم ماده 142 می‌گوید: درآمد کارگاه‌های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت‌های تعاونی و اتحادیه‌های تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات معاف است.
  • صاحبان مشاغل (اشخاص حقیقی) گروه سوم، (گروه سوم اشخاص حقیقی هستند که در واقع میزان درآمد آن‌ها کمتر از ده میلیارد ریال باشد.) موضوع آیین نامه اجرایی ماده (95) اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم که کالا یا خدماتی تولید و ارائه می‌کنند که معاف از مالیات بر ارزش افزوده است.

سپس هیئت وزیران جدولی را ارائه دادن که اعلام می‌کرد در این سه دسته استثنائاتی هستند که باید ثبت نام کنند. این جدول به شرح زیر است:

فهرست صاحبان حرف و مشاغل ( اشخاص حقیقی) مشمول نصب، راه‌اندازی و استفاده از پایانه‌های فروشگاهی

  1. تالار پذیرایی، رستوران‌ها، چلوکبابی‌ها، اغذیه فروشی‌ها و فست فودی‌ها، سفره خانه‌های سنتی و کافی شاپ‌ها، کترینگ‌ها و تهیه غذاها، قهوه خانه‌ها، سالن‌های غذاخوری و باغ تالارها، باغ سراها، طباخ‌ها، آش و حلیم پزی‌ها، جگرکی‌ها، کته کبابی‌ها، بریانی فروشی‌ها و مشاغل مشابه
  2. مراکز اقامتی از قببل هتل‌ها، هتل آپارتمان‌ها، مهمان پذیرها، مهمان سراها، مهمان خانه‌ها، مسافرخانه‌ها، باغ ویلاها، اقامتگاه‌های بین راهی.
  3. نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های وسایط نقلیه موتوری ( به استثناء ماشین آلات راه‌سازی، ساختمانی و کشاورزی)
  4. وکلا
  5. مشاوران حقوقی و مشاوران خانواده
  6. دفاتر اسناد رسمی
  7. مشاورین املاک
  8. آجیل و خشکبار فروشی‌ها ( به استثناء مشمولین ماده (81) قانون مالیات‌های مستقیم و واردکنندگان)
  9. قنادی‌ها و شیرینی فروشی‌ها، آب میوه فروشی‌ها، بستنی و فالوده فروشی‌ها
  10. میوه و تره بار فروشی‌های مستقر در میادین میوه و تره بار، بار فروشی‌های میوه و تره‌بار، میوه فروشی‌ها
  11. مجموعه‌های فرهنگی و ورزشی
  12. لوازم تحریر و نوشت افزار فروشی‌ها( به استثناء تولید کنندگان و واردکنندگان)
  13. آرایشگاه‌های مردانه و زنانه
  14. بازی‌های رایانه‌ای (گیم نت‌ها) و کافی نت‌ها
  15. دفاتر خدمات ارتباطی (دفاتر خدمات مشترکین تلفن همراه و ثابت و خدمات پستی)، دفاتر خدمات الکترونیکی (از جمله دفاتر پلیس 10+، دفاتر خدمات الکترونیک شهر، دفاتر خدمات پیشخوان دولت و خدمات الکترونیک قضایی)

باید بدانیم در بلند مدت همه فعالان اقتصادی کشور باید عضو سامانه مودیان شوند! طی چند مرحله فراخوان که تعدادی از آن‌ها اجرا شده و برخی باقی مانده است، در آینده تمام فعالان اقتصادی باید عضو سامانه ‌شوند، حتی فعالان اقتصادی که طی ماده 81 معاف از پرداخت مالیات هستند.

زمان اجرای قانون پایانه های فروشگاهی

طبق آخرین گزارشات وصول شده، کلیه شرکت‌های حقوقی ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان و استفاده از پایانه های فروشگاهی از تاریخ 1402/01/01 می‌باشند. همچنین کلیه اصناف مشمول این قانون نیز از تاریخ 1402/07/01 ملزم به اجرای این قانون می‌باشند.

زمان اجرای قانون پایانه های فروشگاهی

اطلاعات تبادل شده در یک فروش ساده چگونه اتفاق می‌افتد؟

فرض می‌کنیم شخصی فروش ساده‌ای را انجام داده است میخواهیم ببینیم چه اطلاعاتی در سامانه رد و بدل می‌شود:

مشخصات خریدار. در واقع از طریق کارت بانکی خریدار، مشخصات وی، مانند هویت، نام بانک وارد سامانه می‌شود.

مشخصات فروشنده. از طریق پایانه فروش اطلاعات وارد سامانه می‌شود.

شناسه کالاها. هر کدام از کالا‌ها، شناسه ویژه خود را دارد که از طریق وزارت صنعت و معدن به آن داده شده است.

مشخصات حساب‌های بانکی. این مشخصات مربوط به بانک خریدار و فروشنده است. فروشنده حسابی که از طریق آن فروش‌ها را انجام می‌دهد در سامانه درج کرده است.

محاسبه ارزش افزوده. چون کالاها دارای شناسه هستند سیستم به صورت خودکار میزان ارزش افزوده‌ که به این کالاها تعلق گرفته است را حساب می‌کند.

گوشه‌ای از افتخارات پارمیس

فرم زیر را تکمیل کنید تا کارشناسان ما تا حداکثر ۲۴ ساعت آینده با شما تماس بگیرند

دمو پارمیس

دمو و مشاوره رایگان دریافت کنید

دمو و مشاوره رایگان دریافت کنید

کارشناسان ما در جلسات حضوری یا آنلاین، به شما نشان می دهند که چگونه می توانید تحلیل و مدیریت همه جانبه کسب و کار خود را با راه کارهای نرم افزاری پارمیس به صورت یکپارجه انجام دهید.

لطفا با شماره 021877580 تماس بگیرید و یا فرم روبرو را پر کنید. سپس با تعیین زمان مناسب جلسه شما تشکیل می شود تا

مورد اعتماد بیش از صد ها برند معتبر

تمامی رایانه‌ها، دستگاه کارت‌خوان، درگاه پرداخت یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه‌های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.

همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد، یکی از اهداف راه اندازی سامانه یکپارچگی سیستم می‌باشد، از این رو حتی روستاهای دور افتاده نیز باید پایانه فروشگاهی داشته باشند. حال سوالی که مطرح می‌شود آن است که در روستاها، و یا شخصی که ممکن است کم سواد باشد، می‌تواند تکالیف خود را انجام دهند. شرکتهای با نام شرکتهای معتمد که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور معرفی می‌شوند، این کار را به عهده می‌گیرند. البته تا حال حاضر این کار انجام نشده است.

نظرات کاربران پارمیس

مانی هدایتی بازرگانی هدایتی
ادامه مطلب
حسابداری، عملیاتی است که در هر مجموعه به صورت روزانه مورد استفاده قرار میگیرد. و تنها با بهره گیری از یک نرم افزار خوب است که بازخورد آن به مجموعه به صورت چشمگیری تغییر پیدا میکند و به مدیران مجموعه برای تصمیم گیری های حیاتی کسب و کار کمک می کند. از نظر من، پارمیس با تجربه 9 سال در مجموعه ما، در این دسته از نرم افزارها طبقه بندی می شود و در زمینه پشتیبانی که در اکثر شرکتهای نرم افزاری ضعف بنیادی دارند، این مجموعه بسیار قوی عمل کرده است.
سپیده موحدکاربر پارمیس همراه اندروید
ادامه مطلب
این اپلیکیشن واقعاً زندگی منو متحول کرد و اگر چنین چیزی میگن الکی نیست. عین حقیقته .. چنان نظمی رو به زندگی من آورد که خودمم باور نمیشد یه اپلیکیشن میتونه اینقدر جذاب و کاربردی و مفید باشه که من روزانه چندین بار باهاش در تعامل باشم... واقعاً ارزششو داره و چون رایگانم هست قطعاً شما چیزی رو از دست نمیدید. بلکه با یه نرم افزار رایگان آشنا می شید که دلتون نمی خواد ازش دل بکنید.
ایوب ادیبان نصر بسپار سپاهان
ادامه مطلب
همکاری ما با مجموعه پارمیس 14 سال قدمت دارد که 10 سال از آن ، کاربر نرم افزار پارمیس پلاس بودیم و خوشحالیم که در 4 سال اخیر، کاربر نرم افزار یکپارچه پارمیس استار هستیم. مهمترین عاملی که باعث این همکاری چند ساله شده است، پشتیبانی بسیار خوب این مجموعه بوده که در هر شرایطی در کنار ما و شرکت ما بوده اند که لازم می دانم از مدیرعامل این مجموعه و تیم جوان، با انگیزه و خلاق و کار بلد پارمیس، صمیمانه تشکر کنم.
فرشید زندیانصنف جواهرات و زیورآلات
ادامه مطلب
با سلام و تشکر بابت زحماتی که برای ارتقای دانش الکترونیک علی الخصوص در محیط کسب و کار کشیدید. من در حال حاضر دو سال هست که از یک نمونه از نرم افزارهای شما استفاده می کنم و کاملا هم راضیم و نسبت به هر نوع نرم افزار دیگری برتر میبینمش.
مدیر ملی شرکت LSR
ادامه مطلب
از مهمترین خصوصیات پارمیس که منو به خودش جذب کرده، بروز بودنشه که در این سال‌های متمادی همکاری، علاوه بر اینکه هر فصل با قابلیت های جدیدش ما رو سورپرایز میکنه، با پرسنل پشتیبانی مسلطش هیچ وقت ما رو به حال خودمون رها نکرده و فقط با یک تماس تلفنی هر لحظه از شبانه روز پاسخگوی سوالات و مشکلات ما هست. حتی شب تحویل سال و روز اول عید. به داشتن پارمیس افتخار میکنیم.!
قبل
بعدی
call-center2

ارتباط با پارمیس

در ساعات کاری با شماره 87758-021 تماس بگیرید تا کارشناسان ما حداکثر تا 24 ساعت آینده با شما تماس بگیرند.
ساعات پاسخگویی تلفنی:
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 تا 17:30
پنجشنبه ها از ساعت 8:30 تا 12:30

لطفا جهت اطلاع از امکانات تماس بگیرید