2024-03-28 08:50:55

همه چیز درباره کد USSD

کدهای USSD یا Unstructured Supplementary Service Data یک روش ارسال پیام در شبکه تلفن همراه (شبکه GSM) می‌باشد و به معنای شماره‌هایی است که با یک کاراکتر * شروع و به یک # ختم می شوند. امروزه تبلیغات وسیعی درباره این کدها دیده می‌شود. در ادامه همراه ما باشید با جزییات بیشتر درباره USSD، نحوه عملکرد، کاربردها و …

کد USSD چه کاربردهایی دارد؟

دامنه کاربرد این کدها بسیار گسترده است. برخی از کاربردهای آن انتقال وجه، اعلام موجودی، خرید شارژ، پرداخت شارژ اینترنت، شرکت در رای گیری ها و نظر سنجی ها، پرداخت قبوض و حتی پرداخت کمک‌های خیرخواهانه است. بعضی از شرکت‌ها و بانک‌های ارائه دهنده این کدها در مواقعی خاص مثل عید فطر گزینه پرداخت فطریه را نیز فعال می‌کنند.  محیط ساده کار با این کدها باعث می‌شوند که شما بدون هیچگونه سردرگمی عملیات بانکی خود را به راحتی انجام دهید.

نکته هایی درباره پروتکل USSD

–           این سرویس جزء خدمات ارزش افزوده تلفن همراه به‌حساب می‌آید و بدون هزینه خاصی قابل افزودن به تمام شبکه‌های GSM است.

–          تقریبا تمام گوشی‌های موجود، از ارسال و دریافت این گونه پیام‌ها پشتیبانی می‌کنند.

تفاوت میان USSD و SMS چیست؟

نحوه انتقال اطلاعات یکی از مهمترین تفاوت های میان SMS و USSD کد می باشد.

پیامک از روش ذخیره و فرستادن مجدد (Store And Forward) استفاده می‌نماید، در حالی که USSD نشست گراست (Session Oriented).

این بدین معنی است که SMS پس از دریافت شدن در شبکه ذخیره می‌گردد و در زمانی دیگر برای مقصد فرستاده می‌شود اما در USSD پیغام در همان زمان ارسال دریافت خواهد گردید.

تفاوت عمده دیگر این است که USSD یک روش برقراری ارتباط بین گوشی با شبکه و برعکس است اما پیامک برای ارتباط گوشی با گوشی به کار می‌رود.

به طور کلی USSD یک مکانیزم انتقال اطلاعات بر بستر شبکه GSM می باشد. USSD یک ارتباط REAL-TIME در شبکه را در اختیار قرار می دهد. در این روش مدت زمان انتظار جهت پاسخگویی بسیار کمتر از روش SMS است و بر مبنای یک جلسه کاری (SESSION-BASED) استوار است.

یک پیام USSD می‌تواند در حدود ۱۸۲ کاراکتر باشد. با استفاده از USSD می‌توان بین نرم‌افزارهای نوشته شده برای موبایل و شبکه اپراتور موبایل ارتباط برقرار نمود. پیام‌ها به صورت دیجیتالی و با استفاده از کلیدهای * و # ارسال می‌گردند و به کاربر اجازه می‌دهد که به سادگی اطلاعاتی را به شبکه ارسال و یا دریافت نماید.

مزایا و ویژگی‌های  USSD

– استفاده از فضاهای خالی کانال صوت و عدم اشغال سایر کانالها
– سرعت انتقال و پاسخ دهی بسیار سریع بدلیل عدم نیاز به ذخیره سازی درخواستها
– عدم نیاز به ورود به منوهای خاصی از موبایل و ارسال آسان با شماره گیری و فشردن دکمه  Call
– عدم نیاز به نصب نرم افزارهای جانبی پرداخت موبایلی بر روی موبایل مشتری در صورت استفاده مستقیم از دستورات خط فرمان
– عدم نیاز به رومینگ داده بدلیل ارسال سریع داده ها به سرور اصلی شبکه موبایل

USSD چگونه عمل می کند؟

– در این روش داده ارسالی به سرور بدون ذخیره سازی، پاسخ داده می شود.
به این روش اصطلاحاً Session-Based می گویند؛ بدین معنی که بلافاصله پس از دریافت یک درخواست USSD از موبایل، یک ناحیه کاری توسط سرور برای درخواست رسیده ایجاد می شود و نرم افزار شروع به برقراری ارتباط با موبایل مربوطه میکند.
– مشتری ابتدا با ارسال یک درخواست به شکل *1xx# به شبکه، میتواند گزینه هایی را به صورت منو مشاهده کرده و با انتخاب شماره هر کدام از منوها و ارسال به سرور شبکه درخواست خود را مطرح نماید. سرور شبکه با دریافت این شماره و با استفاده از ناحیه کاری ایجاد شده مراحل درخواست مشتری را به سمت مربوطه هدایت میکند.